24-07-15

GR-Hageland - dag 4: het voorlopige einde

Tja, verzwikte voet. Geen goed idee om verder op pad te gaan. Gisteren proefondervindelijk bewezen. Vertrokken in Zichem, maar eenmaal Scherpenheuvel voorbij werd het moeilijk om dan halt te houden te Diest. Kleine 10 km gewandeld. Ervaring? Wat veel asfaltbaantjes in omgeving Scherpenheuvel, maar de wandeling op heuvelkam ter hoogte van Kaggevinne bracht ons weer in een verrassend landschap. De Hagelandse panorama's blijven verbazen. Nog een vaststelling: GR-routes blijken dorpskernen toch te vermijden. We wandelden er telkens met een bocht omheen. Voor leuke terrasjes op de dorpspleinen moet je dus steevast een ommetje maken. En nu? Tja, voet omhoog, boekje lezen. Dat is ook #vakantieineigenland. Maar binnenkort pikken we de GR-draad weer op. Tot nu toe was het alleszins een heel fijne ontdekkingstocht in eigen streek. Een regiosafari. 

09:30 Gepost door Lieven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-07-15

GR-Hageland - dag 3: de Demer wees de weg

Vanuit Aarschot na enkele honderden meters meteen de ongerepte natuur induiken... het begin van de dagtrip zat goed. De stad was in 1, 2, 3 vergeten. Het betekende ook de start van de laatste Hagelands heuvelruggen. Even aan Breugel gedacht in Rillaar. Uitgestrekte rijpe tarwevelden tegen de horizon, een tractor op de heuveltop, enkele 'verdwaalde' paarden ergens tussenin. Vandaag was ook een dag van veel variatie. We doken uit 'Kempische' naaldbossen wat later naar de Demervallei. Beelden om niet te vergeten: ijzerzandstenen kerkje van Langdorp aan een idyllisch houten brugje, de dijk in Zichem die De Witte als springplank voor zijn Demerduik gebruikte. Het kilometerslange bos/veldpad naar Testelt nodigde uit tot sportief wandelen, maar je zou het ook wat eentonig kunnen noemen. Alleszins zat het tempo na onze wandelvakantie in het Land van Herve en nu drie Hagelandse wandeldagen er goed in. Afsluiten deden we op het terras van het Hof van Zichem. Inspanning mag worden beloond. Iets meer dan 18 km op de teller. Morgen richting Diest en Zoutleeuw. Tenminste... als de enkel meewil. Wat gezwollen na 'voet omgeslagen'. Hopelijk brengt een ijsfrictie soelaas. Vandaag wel wandelboekje moeten gebruiken om de bewegwijzering hier en daar aan te vullen. Maar de combinatie hield ons altijd op het goede pad.

20:12 Gepost door Lieven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-07-15

GR-Hageland - dag 2: respect voor heuvelruggen

Vandaag Kasteel van Horst - Aurelianustoren (Aarschot). Zo'n 17 km. Recht in het hart van de Hagelandse heuvels. Ze volgden elkaar snel op: Beniksberg, Wijngaardberg, Eikelberg. Prachtige kilometerslange bos- en veldwegen kronkelden ons naar koninklijke vergezichten. Het weer was drukkend, dus zweten geblazen. Maar wat een rust... en dat in de drukbevolkste regio in Vlaanderen. Figuurlijk hoogtepunten: klimmen doorheen een wijngaard op de Wijngaardberg, de verrassende doortocht door een heus heidegebied nabij Aarschot. De ontgoocheling van de dag? Het terras van de brasserie aan de Moedermeule... geen plekje meer vrij. Dan maar lavenis gezocht aan een drankautomaat wat verder. Ook dorstlessend, maar toch net iets minder gezellig. Het GR-avontuur in het Hageland blijft zeer bevallen. Nu al meer dan 30 km in de benen en het blijft naar nog smaken. Zoveel leuke plekjes om te ontdekken. En ook vandaag weer kunnen vaststellen: prima bewegwijzerd. Morgen gaat het avontuur verder richting Zichem. Dat is #vakantieineigenland.

20:26 Gepost door Lieven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-15

GR Hageland - dag 1: doorheen donkere bossen naar een heus ridderkasteel

Vond wandelen altijd al iets hebben. Zeker als het in goed gezelschap is. En als er toch een of andere vorm van uitdaging aan vastzit. Met nog een weekje vakantie voor de boeg bladerde ik eens doorheen alle wandelpubicaties in mijn ladekast. Mijn oog viel op de streekGR Hageland. Vlakbij, heerlijke lengte van zo'n 150 km en gemakkelijk te verknippen in aantal dagtochten. Vrouwlief had ook zin in een meerdaagse uitdaging en zo vertrokken we vandaag voor eerste trip. Provinciaal domein Kessel-Lo - Kasteel van Horst. Eerste vaststelling: volledig correct bewegwijzerd. Nooit getwijfeld over het parcours. Tweede vaststelling: handige en zeer makkelijk te volgen publicatie. Dus de basis was al ok. En het grootste plezier is de ontdekking dat een vertrouwd aanvoelende omgeving toch zo verrassend kan zijn. Op 15 km misschien 3 km verharde ondergrond. Voor de rest een opeenvolging van prachtige bos-, veld- en weidewegeltjes. Wel wat uitdagend klimwerk - zeker de trappen aan de Kesselberg -, maar prachtige beloningen onder de vorm van leuke panorama's, kleine kerktorentjes achter majestueuze bomenrijen, balanceren op wegeltjes tussen mais en beukenrijen... Nog maar net Leuven uit en een hele nieuwe heuvelende wereld ontdekken. Hier en daar een druppeltje gevoeld, maar al bij al heerlijk wandelweer. En het eindpunt van vandaag blijft een toeristische klassieker. Het waterkasteel van Horst... zo weggelopen uit de Middeleeuwen. Zeker een aanrader: bestel schoteltje pralines van Horst op terras aan het Wagenhuys. Een streekproduct met de stempel van zoete zonde. Zoonlief kwam ons oppikken, maar ik begreep uit het wandelboekje dat we net zo goed de bus naar de startplaats hadden kunnen nemen. Slotsom, eerste dag 3 uur gewandeld en ontdekt. Smaakt naar meer. Dus morgen tweede etappe: kasteel van Horst - Aarschot. Hopelijk blijft het enthousiasme even groot. Ook te volgen op Twitter onder lievenelst of #vakantieineigenland. Tot morgen. 

21:33 Gepost door Lieven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zovele avonturen later...

Neen, ik was niet van de aardbol verdwenen. Gewoon wat gefacebooked en getwitterd de laatste tijd. Maar ondertussen ettelijke honderden kilometers gelopen met recent een drietal hoogtepunten. Twee weken geleden Ultraks in Sankt Moritz gelopen. Bijna 15 km met een hoogteverschil van 1300 m. Dat was vaak meer klimmen dan stappen of lopen. En de afdalingen waren navenant. In hittegolf dan nog. Maar (achteraf) wel een heerlijk gevoel. Ik kon er niet genoeg van krijgen, dus liep ik tijdens vakantie in Hoge Venen ook trailrun in Sankt Vith. Afstand 16 km, hoogteverschil 340 m. Dat was echt ontspannend! Heerlijk om zo de natuur te ontdekken... En een paar dagen later ook zelf Barraque Michel opgelopen. Ook 16 km, voortdurend klimmen. Dus fijn bezig geweest. En ondertussen nog vele trainingskilometers afgehaspeld. En nu? Weekje wandelen in eigen streek. Daar hou ik ff hier dagboek van bij! Hieronder ook foto Sankt Moritz en aankomst Sankt Vith. 

image.jpg

image.jpg

 

21:07 Gepost door Lieven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |